DIRECȚIA MEDICALĂ a Ministerului Apărării Naționale

Spitalul Clinic de Urgență Militar ,,Dr. Iacob Czihac'' Iași



 
 

Pagină Web  Pagină Facebook

 

            Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași al Corpului 4 Armată s-a înființat la data de 04.11.1832 în baza ordinului Vece-Președintelui General Cavaler Mirhovici nr. 4194.

          Construcția a fost ridicată în anul 1830 și a apartinut logofatului Costache Sturdza, pe ruinele Curții Domnești a lui Vodă Lăpușneanu, iar spitalul și-a porțile între lunile august - septembrie 1831.
           Înființarea Spitalului Militar Iasi s-a impus ca o necesitate, întrucât internarea bolnavilor oastei în Spitalul Sf.Spiridon (singurul spital din Iași la acea vreme) întâmpina greutati din cauza capacității reduse de spitalizare a acestuia.
         În 1849 Spitalul Militar Iasi ajunsese la 100 paturi. Iacob Czihac realizează o extindere prin înființarea unei a doua secții la Beilic, în casele maiorului Alcaz. Odată cu creșterea numărului de paturi s-a înmulțit și personalul medical al spitalului.
             În acelasi timp nu trebuie uitate celelalte atribuțiuni pe care le-a avut I. Czihac în aceeași perioada:
                •  secretar I al Societății Medicilor și Naturaliștilor din Iași, al cărei fondator este (1830);
                •  chirurg mamos al orașului Iași (până în 1840);
                •  profesor de istorie naturală la Academia Mihăileana (Cursul de istorie naturală în limba română editat în 1835).
 
           Acesta se stinge din viață la 29 noiembrie 1888, în vârsta de 88 de ani. Rămân însă veșnice ctitoriile sale: Spitalul Militar din Iasi, Societatea de Medici și Naturaliști din Iasi, Manualul de instrucție al soldaților sanitari, Manualul de istorie naturală de la Academia Mihăileana etc.
             Medicii militari din Iasi au salutat cu căldură în la 20 mai 1900 înființarea de către ofițerii sanitari din București a "Societății de Științe a corpului sanitar militar", care a devenit un centru știintific pentru toți ofițerii sanitari din țară.  La nivelul reședințelor corpurilor de armată, își desfășoară activitatea științifică cercurile medico-farmaceutice, care în 1910 ia denumirea de "Întruniri ale corpului sanitar militar".
Intrarea în cel de-al doilea război mondial a găsit la Spitalul Militar Iași un corp de ofițeri medici bine pregătiți. Ca și în prima conflagratie, acestia au plecat la formatiunile medicale de pe front ocupându-se de acte de bravura deosebite pe tarâm profesional.
               Spitalul Militar Iasi devine în campania din est, spitalul de zona interioară cel mai apropiat de linia frontului.
            După cel de-al doilea război mondial, cu toate greutățile întâmpinate, colectivul de medici al Spitalului Militar Iasi și-a afirmat individualitatea științifică fiind apreciați și recunoscuți atât în țară cât și peste hotare.
               Din 1948 spitalul funcționează în actualul perimetru.